Duyuru Geçmişi

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'ndan, kuruluşunun 40. Yılına özel “Aşkname” CD'si...

Tem 12, 2015

TMDK 40. Yıl Albümlerinin 3.'sü Çıktı
Haz 27, 2015

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK), kuruluşunun 40. Yılına özel hazırladığı arşiv serisinin 3. Cd’sini “Aşkname” adıyla çıkardı. 20. Yüzyıl Türk Müziğinden önemli bir seçki sunan albümden elde edilecek gelir, diğer 2 Cd’de olduğu gibi İTÜ öğrencilerine burs kaynağı olarak kullanılacak.

Arayışlar, denemeler, özgün eserler

İTÜ TMDK 40. Yıl Albüm serisinin 3. Cd’si olan “Aşkname”, Uzelli Plak etiketiyle müzik marketlerdeki yerini  aldı. Sanat Yönetmenliğini, Doç. Dr. Atilla Coşkun Toksoy’un üstlendiği albümde,  20. Yüzyılın renkli ve canlı müzik yaşantısında iz bırakmış birbirinden değerli bestecilere ait 10 eser yer alıyor. Türk Makam Müziği’nde arayışların, denemelerin ve özgün eserlerin ortaya konulduğu bu dönemden örnekler, titiz bir seçki ile bugünün müzik anlayışını da kucaklayan bir yorumla müzikseverlere ulaşıyor.

Hem sanata hem eğitime destek

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ TMDK 40. Yıl Albümlerinin bir gurur vesilesi olduğunu belirterek, “Sanatın zamansızlığı ve evrenselliğinden ilham aldığımız bu çalışma, İTÜ’nün 242 yıllık köklü tarihinde ürettiği sayısız değere bir yenisinin eklenişidir. Köklü bir kültürel mirasın beslediği zengin müziğimizin farklı renklerini yansıtan bu albümler Teknik Üniversite Ailesi adına büyük bir gurur ve mutluluktur” dedi. Karaca, albümlerin gelirinin öğrencilere burs olarak aktarılmasının çalışmayı bir kat daha anlamlı kıldığını belirterek, “Hem sanata hem eğitime destek verilmesini sağlayacak güçlü bir proje. Farklı müzik zevklerine hitap etmesi, ulaştığımız kitleyi genişletiyor” diye konuştu. Karaca, ülkemizin ilk Türk Müziği Konservatuvarı olan İTÜ TMDK’nın günümüzün sürekli değişen ve gelişen kültürel ortamında “yeni ve özgün” eserler ortaya koymada ve bilimsel-çağdaş eğitimiyle geleceğin sanatçılarını yetiştirmede, geleneği geleceğe bağlayan yegâne ve en kuvvetli köprüdür.

Türkiye’nin dört bir yanından ezgiler

İTÜ TMDK 40. Yıl Albümleri için Türkiye’nin ve müziğimizin zenginliğini yansıtacak nitelikte özel bir repertuvar çalışması yapıldı. İlk albüm THM türünde “Pür Nida” adıyla çıkarıldı. Albüm, Anadolu’nun derin köklerinden beslenen halk türküleriyle yurdun dört bir yanından renkler taşıyor. Sanat Yönetmenliğini İTÜ TMDK Müdürü Prof. Adnan Koç’un yaptığı albüm için Erzurum'dan Yozgat'a, Kırıkkale'den Kütahya'ya farklı bölgelerden 15 türkü seçildi.
İkinci albüm ise Klasik Türk Müziği türünde “Meşk-i Safa” adıyla çıktı. Sanat Yönetmenliğini Yrd. Doç. Dr. Adnan Çoban’ın üstlendiği ve kronolojik bir repertuvara sahip olan albüm, Klasik Türk Müziğinin geçmişten bugüne uzanan birbirinden güzel şarkılarını aynı CD’de topladı.