imkanlar
Mar 2017
Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara’yı Ağırladık

Ayazağa Yerleşkemizde bulunan İnşaat Fakültesi Konferans Salonu’nda, 1 Mart’ta düzenlenen “Türkiye ve Japonya’nın Geleceği Kapsamında Diyalog” başlıklı konferansta iki ülke arasında geleceğe yönelik ve güçlü bir diyalog kültürü oluşturmak adına görüş alışverişleri yapıldı. Etkinliğin en önemli konuklarından biri de Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara oldu.

20170302--Japon bas konsolosu ziyareti

Ev sahipliği yaptığımız konferansta konuşan Başkonsolos, kurulacak diyalog zemininin önemini vurguladı. Ehara, Türkiye’nin Asya’nın batısında, Japonya’nın ise doğu ucunda olmasından hareketle her ne kadar coğrafi olarak uzun bir mesafe söz konusu olsa da iki ülkenin kültürel olarak birbirlerine yakınlık duyduğunu belirtti.

Bu yakınlıkta özellikle de; Türkçe ve Japonca’nın yakın dil ailelerinden gelmesi ve iki ülkenin toplumsal hayatında önemli bir yer tutan sıkı aile bağlarının etkili olduğunun altını çizdi. Başkonsolos ayrıca, Türkiye’nin genç nüfusuna dikkat çekerek Japonya’nın yaşlanan bir nüfusa sahip olduğunu hatırlattı ve Türkiye’nin dinamizminin bu anlamda son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Ekonomik işbirliğimiz sürecek

Norio Ehara, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerinin çok iyi olduğunu ve bu ilişkinin her geçen gün güçlendiğini söyledikten sonra, Türkiye’de yaklaşık 200 büyük Japon şirketinin faaliyet göstermesini bunun en açık örneklerinden biri olduğunu belirtti. Ehara konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Japonya’nın ihracatı 334, ithalatı ise 3.14 milyar dolar. 2016 verilerine göre Japonya’nın Türkiye’ye doğrudan yaptığı yabancı yatırım ise 329 milyar dolar. Japonya, Türkiye’ye yatırım yapan Asya ülkeleri içinde 1. sırada yer alıyor. İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler de geçmişten bu yana sorunsuzdu ve bugün de mükemmel bir şekilde devam ediyor.”

Konuğumuz, etkinliğin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’yı ziyaret etti ve üniversite hakkında kendisinden ayrıntılı bilgi aldı.

İTÜ Ana Sayfası'ndaki haber için tıklayınız.