Proje Başlığı: Mali’deki Çiftçilerin İklim Değişikliği Direncinin İyileştirilmesi için Ürün Verim Tahmin Modeli Tasarlanması ve Geliştirilmesi: IMPRESSYIELD
Proje Türü: Climate Change AI Innovation Grants program
Proje Yürütücüsü: Prof.Dr.Esra Erten

IMPRESSYIELD projesinin temelini, yer gözlemine yönelik uzaktan algılama ve yapay zeka (AI)  uygulamaları için ortaya çıkan yenilikçi perspektifler oluşturmaktadır. 

 

Mevcut durumda, uydu verileri, Afrika’nın tarım ve gıda sektörünü etkileyen iklim değişikliği risklerini gözlemlemek için kullanılamamaktadır. Bunun da en önemli sebeplerinden biri, sınırlı sayıda ve yetersiz kalitede saha verisinin bulunmasıdır. IMPRESSYIELD projesi, ücretsiz ve erişime açık uydu verilerini ve spesifik ürün verim tahmin modellerini, gelişmiş bir yapay zeka yaklaşımı ile entegre etmeyi hedeflemektedir. Proje sonucunda, yapay-zeka tabanlı bir verim tahminleme modeli ve dinamik bir verim tahmini haritasının kullanıma sunulması ile, iklim değişikliği risklerinin izlenebilmesi amaçlanmaktadır. 

 

İTÜ, ODTÜ ve küresel tarım teknolojileri girişimleri Agcurate ve OKO arasında kurulan bir araştırma ortaklığı ile, Mali ve Türkiye’de yürütülecek çalışmalar sonucunda,  ilçe ve tarla seviyesinde, yenilikçi bir verim tahmin yöntemi geliştirilmesi hedeflenmektedir. Verim tahmini modeli geliştirilmesindeki temel engellerden biri olan uzamsal ve zamansal veri eksikliğinin, yenilikçi bir metodoloji ile çözülmesi önerilmektedir. Böylece tarım ürünlerinin verimini tarla düzeyinde tahmin ederek, çiftçilerin iklim değişikliği risklerine karşı korunmasına olanak tanıyan, tarım sigortası gibi risk transfer ürünlerinin geliştirilmesine fırsat yaratacak bir metodoloji sunulacaktır.

 

Projede, İTÜ koordinatörlük ve baş-araştırmacı (Principal Investigator) rolündedir. Bu proje, Climate Change AI organizasyonu tarafından yürütülen ve Future Earth organizasyonunun Kanada merkezi tarafından desteklenmekte olan Climate Change AI Innovation Grants programı kapsamında fonlanmaktadır.