Proje Başlığı: Hareketlilik Servislerinin Bütünleştirilmesiyle Şehirlerin Yakınlaştırılmasının Güçlendirilmesi

Projenin Destekleyicisi: Ufuk Avrupa Programı, 'Kentsel Geçişleri Sürdürülebilir Bir Geleceğe Yönlendirme Ortaklığı', TÜBİTAK 1071 - 223N032

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Araştırmacılar: Prof. Dr. Hande DEMİREL (İstanbul Teknik Üniversitesi)
Doç. Dr. Özge ÇELİKOĞLU (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Projenin Yerel Ortağı: PARABOL Yazılım Elektronik, Danışmanlık, Eğitim, San. Tic. Ltd. Şti.

Ufuk Avrupa Programı kapsamında dsteklenen FORTHCOMING Projesi, Avrupa kentlerinin çeperlerinde 15 dakikalık şehir modelinin uygulanabilirliğini inceleyen yenilikçi bir yaklaşım sunmaktadır. Proje, özellikle kentsel dış mahallelerde hareketlilik, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik ilkelerini bütünleştirerek, bu alanları daha yaşanabilir ve çevre dostu hale getirmeyi amaçlamaktadır.Proje kapsamında önerilen çalışma, toplamda 6 ülkeden araştırma gruplarının ortaklığı ile yürütülecektir. Bu ülkeler, Türkiye, Macaristan, İtalya, İspanya, Portekiz, Almanya ve Belçika’dan oluşmaktadır.

Şehir merkezlerinde çoğunlukla daha etkin bir şekilde uygulanabilen 15 dakikalık şehir modelinin, kentsel çeperlere aktarılmasında yaşanan zorluklar, projede ele alınan temel sorunların başında gelmektedir. Düşük yoğunluklu yapılaşma, düşük erişebilirlik ve ulaşım tür seçeneklerinin az olması gibi unsurlar, kent sakinlerinin özel araç kullanımına bağlı bir yaşam tarzı benimsemelerine yol açmakta ve bu durum çevresel, ekonomik ve sosyal maliyetleri artırmaktadır.

Proje, bu sorunlara çözüm olarak dijitalleşme ve hareketlilik sistemlerinin bütünleşik bir biçimde irdelenmesi hususunu merkezine alan yenilikçi stratejiler geliştirmektedir.

Proje kapsamında, Madrid, Torino, Lizbon, Hamburg, Brüksel ve İstanbul gibi farklı Avrupa şehirlerinden vaka çalışmaları yürütülecektir. Bu vaka çalışmaları, 15 dakikalık şehir modeline uygun stratejilerin çekirdek şehirlerden kentsel çeperlere aktarılmasında karşılaşılan zorlukları ve çözüm yollarını ortaya koyacaktır. İstanbul’un batı çeperinde yer alan Küçükçekmece ilçesi, projenin önemli vaka çalışma alanlarından biri olarak, sürdürülebilir lojistik ve türler arası hareketlilik çözümlerinin geliştirileceği bir test alanı olacaktır. Proje sonucunda, 15 dakikalık şehir modeline uygun olarak geliştirilen bilişim tabanlı çözümler ve stratejiler, Avrupa’nın çeşitli kentlerindeki paydaşların katılımıyla test edilerek hem yerel hem de uluslararası düzeyde uygulanabilir rehberler ortaya konulması hedeflenmektedir. FORTHCOMING Projesi’nin çıktıları, karar vericiler için kentsel dış mahallelerde sürdürülebilir, verimli ve yaşanabilir alanlar oluşturulmasında yeni yaklaşımlar oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.