İrfan Balioğlu, 1946 da Erzincan, Kemaliye’de doğdu. İlkokula Kemaliye’de başladı. 1957 de İstanbul’a geldi. Ortaköy 23. İlkokulunu, Gazi Osman Paşa Ortaokulunu ve Kabataş Lisesini  bitirdi. 1963 – 1968 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinde okudu. Mezuniyetinden sonra Yapı Proje Mühendisliğini seçti. Yapı Proje Mühendisliği konusunda Türkiye’de ilk bilgisayar programlarını yazdı. Konusundaki bilgisinin ve bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile programlarında da gelişmeler oldu. Zamanla yapıların üç boyutlu, nonortagonal, statik ve dinamik analizi, ikinci mertebe teorisi, plak elemanlar programlarını oluşturarak kütüphanesine ekledi. Bilgisayarın meslektaşları arasında yaygın kullanılmasının gereğine inandığı için, programlarını bir dönem İnşaat Mühendisleri odasının kullanımına sundu. Kendi yarattığı imkânlarla, el ile hesap döneminde yapılması neredeyse imkânsız denebilecek, genelde projesi yurtdışında yaptırılan, aynı yolda çalışan çift kreynli Pendik Diesel, Gebze AEG-ETİ, Habaş fabrikalarını, Ortadoğu’nun en büyük gemi yapım fabrikası olan 80m açıklıklı ve 80m yükseklikli UM Denizcilik fabrikasını projelendirdi. Ağır sanayi tesislerinden başka, Akmerkez, Mertim, İş Bankası Genel Müdürlük binaları gibi, Türkiye’nin ilk yüksek yapılarına imza attı. Türkiye’nin birçok iline yaptığı yapılardan başka, Arabistan, Libya, Rusya ve Türkmenistan’a  birçok proje yaparak, ihraç etti. Rusya Vergi Dairesi Projesi ile Rusya Devlet ödülü aldı. Şu ana kadar yanında, sonradan büro açmış veya diğer müesseselere geçmiş  yaklaşık seksen mühendis, yüzün üzerinde teknik ressam yetişmiştir. Daha öğrenilecek çok şey, Ülkemize kazandırılacak  çok önemli projeler olduğuna inanmakta ve halen on sekiz teknik elemanla Yapı Proje Mühendisliğine devam etmektedir.

İrfan BALİOĞLU Onursal Yetkin İnşaat Mühendisi