26 Mayıs 1924’te İzmir’de doğdu. Ortaöğrenimini, 7 yaşında geldiği Ankara’da, Gazi Lisesi’nde tamamladıktan sonra, 1947’de İstanbul Teknik Üniversitesi’ni İnşaat Yüksek Mühendisi olarak bitirdi. 1948 – 1949 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaatları projelerinde görev aldı. 1949 – 1954 yılları arasında TC Karayolları Genel Müdürlüğü’nde Bölüm Şefliği yaptı. 1954 yılında kendi adını vererek kurduğu firma ile müteahhitlik hizmetlerine başlayan Necdet Semker, köprü, sulama kanalları, hidroelektrik santralı, regülatör, yol gibi bir çok projeye imza attıktan sonra 12 Şubat 1966 yılında Gökçe Aykut ile birlikte Enerji-Su İnşaat’ı kurdu. Enerji-Su inşaat 1966-1983 yılları arasında dekapaj, çimento fabrikası, yol, tahkimat ve baraj projelerini gerçekleştirirken, 1981-1994 yıllarında Alman SEMA firması ile INTER SEMA – ENERJI-SU Ortak Girişimini oluşturarak yurt dışı projelerde yer aldı. Özellikle Libya’da çeşitli konut, hastane, otoyol ve alt yapı projelerini tamamladı. 1983 yılında GAP Projesinin can damarı Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin yapımını üstlenen ATA İnşaat’ın, kurucu ortaklarından olan Enerji-Su, dünyanın 5. büyük barajı olan bu projeyi 8 yıl gibi rekor sürede gerçekleştirdi. Enerji-Su İnşaat, Atatürk Barajında gerçekleştirdiği 2,000,000 m. sondaj ve 200,000 ton çimento enjeksiyonu deneyimini, bu alanda aldığı irili ufaklı projelerle devam ettirmiş olup ve günümüzde de bu alandaki faaliyetlerini aynı hızla sürdürmektedir. Atatürk Barajından sonra, ortağı olduğu ATA İnşaat bünyesinde İstanbul, Çamlıca’da ATA Konakları konut projesi ve Ürdün‘de sedde inşaatlarının tamamlanmasında  yer almıştır. Ayrıca iştiraki olan IŞIK Makina İmalat ve Pazarlama şirketi ile Ankara’da 27,000m2’lik bir alanda her türlü vinç, tünel kapakları ve cebri borular, salyangoz, çeşitli valfler, kayar kapaklar, radyal kapaklar gibi barajların hidromekanik teçhizatının imal ve montajı faaliyetlerinde bulunmuştur. Günümüzde, bayrağı devralan ikinci kuşak, 1960’larda babalarının kurduğu şirkette, aynı misyon ile onların izinden yürümektedirler. Necdet Semker, dünyanın beşinci büyük barajı olan Atatürk Barajı’nın inşaatını örnek bir başarıyla gerçekleştirdikten sonra, 11 Aralık 1994’te aramızdan ayrıldı.

İnşaat Yüksek Mühendisi Necdet SEMKER