1949 yılında Fakültemizden Yüksek Mühendis unvanıyla mezun olan 9. Cumhurbaşkanımız Dr. Süleyman Demirel'i Kaybettik, 17 Haziran 2015,

9. Cumhurbaşkanımız ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Değerli Mezunu Yüksek Mühendis Dr. Süleyman Demirel, 17 Haziran 2015 Çarşamba günü aramızdan ayrılmıştır.
Anadolu’nun kültürünü ve ihtiyaçlarını tanıyan, mühendislik eğitimini ve İTÜ disiplinini Anadolu sevgisiyle birleştirerek ülkemizin büyük projelerini hayata geçiren, politikanın gülen yüzü ve siyah fötr şapkasıyla simgeleşen ismi olan Sayın Demirel, bir devlet ve siyaset adamı olarak ömrünü ülkemize hizmete adamıştır.
İTÜ Vakfı ve İTÜ Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Onur Üyesi, İTÜ Fahri Doktorası ve İTÜ Üstün Hizmet Madalyası sahibi 9. Cumhurbaşkanımızın, Üniversitemize sağladığı büyük katkı ve kazandırdığı değerler her zaman bizlerle yaşamaya devam edecektir.

Aziz hatırasını saygıyla, sevgiyle, şükranla ve rahmetle anıyor; Ülkemize, Üniversitemize ve Demirel Ailesi’ne baş sağlığı diliyoruz.

Süleyman Demirel Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de doğdu. İlkokulu doğduğu köyde okudu, ortaokul ve lise öğrenciliği Isparta ve Afyon'da geçti. 1949 yılında İnşaat Fakültesinden Yüksek Mühendis unvanıyla mezun oldu.

suleyman-demirel-1- Seyhan Barajında proje mühendisiydi.

- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yaptı.

- 7 hükümette başbakanlık yaparak Türk siyasi tarihinin en çok hükümet kuran ismi oldu.

- Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü'ne çıktı.

- İTÜ’nün merkez yerleşkesi Ayazağa arazisinin tahsisini sağladı; Gümüşsuyu, Maçka ve Taşkışla’daki tarihi binalarımızı üniversitemize yeniden kazandırdı.

- 1992 yılında İTÜ Fahri Doktorası, 1997 ve 2000 yıllarında İTÜ Altın Arı Ödülü, 2004 yılında İTÜ Üstün Hizmet Madalyası aldı.






Çocukluğundan getirdiği Anadolu sevgisini, İTÜ’de kazandığı disiplin ve üstün eğitim ile birleştirdi.

suleyman-demirel-2

Boğaziçi Köprüsü, Ereğli Demir Çelik İşletmeleri, Keban Barajı, Atatürk Barajı başta olmak üzere ülkemizin büyük yatırımlarına, ülke geleceğini kuran projelere imza attı.

Her zaman güler yüzlü, her zaman esprili, her zaman fötr şapkalıydı…

9. Cumhurbaşkanımız, İTÜ aşkını her zaman taşıyan değerli mezunumuz, İTÜ Vakfı ve İTÜ Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Onur Üyemiz merhum Süleyman Demirel'in ülkemize ve üniversitemize kazandırdıkları, her zaman anısıyla yaşamaya devam edecek...

suleyman-demirel-3

“Ben henüz olgunlaşmadan kuruyan başakların olduğu yerlerden geldim. O başaklar su olmadığı için kurumuştu. Bizim kavgamız bozkırla yeşilin kavgasıydı. Bozkırı yeşile çevirmeliydik. İstanbul Teknik Üniversitesinden mezun olup devlet hizmetine girdiğimizde kavgamız buydu…”

“İTÜ’lü olmak, benim için bir şansı ifade ediyor. İTÜ’lü olmaktan memnuniyet duyduk, gurur duyduk. Ve ‘iyi ki İTÜ’lüyüz’ dedik. Bu başkasını rahatsız etmez. Biz kendimiz için söylüyoruz. Kimseyi küçümseyen bir tavır değil bu. Kendimiz için, kendi tavrımızdır.”

“İTÜ benim yaşam tarzımı istikametlendirdi. Yani disiplinli bir yaşam, açık-net bir zihin,gerçekçi bir düşünce istikameti ve sebepten neticeye giden bir muhakeme. Böyle bir yaşam tarzı, eğitimin verdiği değerlerle olabilmiştir. Eğitim beni, çağdaş yaşam istikametine ve Kartezyen düşünceye itti.”

“Gençler önce mesleklerini iyi öğrensinler. Bunun tavizi yoktur. Mühendislik mesleğinin demagojisi yoktur. Eğer iyi öğrenmediyseniz, öğrenmiş gibi yapamazsınız. İyi öğrenmişseniz, disiplinli çalışmayı da adet haline getirmiş olmanız lazımdır. Ve başarı, vazgeçemeyecekleri hedeftir. Öğrencilerin de yetişkinlerin de. Başarı ona talip olanındır.”
 
Fotoğraflar: İTÜ Kurum Arşivi, Cem Talu (www.cemtalu.com),  Röportaj alıntıları: NTV, Mühendisname Dergisi (39. Sayı)