Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde 13 İnşaat Fakülte'li Yer Aldı

by Behlül Kula | Kas 01, 2021
Stanford Üniversitesi’nden bilim insanlarının her yıl gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı listede 50 İTÜ’lü yer alırken, İnşaat Fakültesinden 13 isim bu listeye girdi. İTÜ Türkiye’den listeye giren üniversiteler içinde birinci sırada yer aldı.

Stanford Üniversitesi’nden bilim insanlarının her yıl gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı listede 50 İTÜ’lü yer alırken, İnşaat Fakültesinden 13 isim bu listeye girdi. İTÜ Türkiye’den listeye giren üniversiteler içinde birinci sırada yer aldı.

  • Prof. Dr. İdil Arslan Alaton - Çevre Mühendisliği
  • Prof. Dr. İsmail Koyuncu - Çevre Mühendisliği
  • Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı - Çevre Mühendisliği
  • Prof. Dr. Orhan İnce - Çevre Mühendisliği
  • Prof. Dr. Hikmet Kerem Cığızoğlu - İnşaat Mühendisliği
  • Prof. Dr. Hafzullah Aksoy - İnşaat Mühendisliği
  • Prof. Dr. Ercan Kahya - İnşaat Mühendisliği
  • Prof. Dr. Abdüsselam Altunkaynak - İnşaat Mühendisliği
  • Prof. Dr. Hilmi Berk Çelikoğlu - İnşaat Mühendisliği
  • Prof. Dr. Ali Osman Atahan - İnşaat Mühendisliği
  • Prof. Dr. Alper İlki - İnşaat Mühendisliği
  • Prof. Dr. Mehmet Özger - İnşaat Mühendisliği
  • Doç. Dr. Özkan Şengül - İnşaat Mühendisliği

Stanford Üniversitesi’nden bilim insanlarının her yıl gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı son liste geçtiğimiz günlerde bilimsel, teknik ve tıbbi içerik konusunda uzmanlaşmış Hollanda merkezli yayıncılık şirketi olan Elsevier tarafından yayımlandı.

Sıralama, “kariyer boyu etki” ve “yıllık etki” olarak iki kategoride listelendi. Listenin oluşturulmasında; nitelikli yayın sayısı, yayınların yer aldığı derginin etkisi, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, hm-indeks, makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve yayımlandığı derginin etkisi gibi uluslararası ölçütler kullanıldı.

2020 yılına ait yayınların bu kriterlere göre sıralandığı listede, “yıllık etki” kategorisinde toplam 190 bin 63 bilim insanı değerlendirildi. Dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı listeye Türkiye’den 1.150 bilim insanı dahil olurken, İTÜ’den 50 isim girdi. İTÜ, Türkiye’de listeye giren bilim insanı sayısı bakımından geçtiğimiz yılki başarısını korudu ve birinci sırada yer aldı.

Dünyanın en etkili bilim insanı listesinde İTÜ'den alan sıralamasına göre İlk 100’de 4, ilk 500’de 19, ilk 1.000’de ise 30 akademisyen yer aldı.

İTÜ atıf sayısına göre son 5 yılda 1. sırada

Kariyer analizinin yapıldığı ve son beş yıllık yayınların atıf etkisine göre dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı “kariyer boyu etki” kategorisinde ise, değerlendirmeye alınan toplam 186 bin 177 kişi arasında İTÜ’den 52 bilim insanı listeye dahil oldu.

Türkiye’den toplam 828 bilim insanının son 5 yıllık yayınlarının atıf etkisine göre sıralandığı bu kategoride İTÜ, listeye giren 52 bilim insanı sayısıyla da Türkiye’de birinci oldu. “Kariyer boyu etki” kategorisinde alan sıralamasına göre ilk 100’de 4, ilk 200’de 6, ilk 500’de 14, ilk 1.000’de ise 32 bilim insanı yer aldı.

Elsevier 2020 yılı en etkili İTÜ'lü bilim insanları listesine erişim için tıklayınız.

Haber ile ilgili daha fazla detay için tıklayınız (İTÜ Medya ve İletişim Ofisi).

İTÜ İnşaat Fakültesi

ins-anasayfa

İnşaat Fakültesinin hedefi, sürekli gelişme yaklaşımı ile yürüttüğü ve uluslararası ölçekte de kabul gören öğretim, araştırma ve sanayiye yönelik hizmetlerindeki başarısı ile İTÜ'nün önde gelen fakültesi olmak ve Üniversitenin değerleri ve geleneğini ilke edinerek yürüttüğü politikaların takipçisi olmak, bu politikaları geliştirmek ve yenilemektir.


Bilgi birikimlerini mühendislik problemlerini çözmede ve tasarım yapmada etkin olarak kullanma yetisine sahip, çevreye, topluma ve etik değerlere karşı sorumluluklarının bütünüyle farkında olan çağdaş mühendisler yetiştirmek.


İleri teknolojiler ve çok disiplinli mühendislik alanlarında bilimsel ve uygulamalı araştırma yürütme becerisine sahip yüksek lisans ve doktora düzeyinde mühendisler yetiştirmek.