Deprem Bölgesinde Saha İncelemeleri: İTÜ İnşaat Mühendisliği - JSCE Deprem Mühendisliği Komitesi İş Birliği

by Ramazan Özgür İridere | Ara 13, 2023

Proje Başlığı: 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri’nin Altyapı Sistemleri ve Sanat Yapılarına Olan Etkilerinin İncelenmesi
Destekleyen Kurumlar: Japonya İnşaat Mühendisleri Odası (JSCE) – Tokyo Üniversitesi
Proje Koordinatörleri:  Doç. Dr. Beyza TAŞKIN (İTÜ) – Prof. Dr. Yusuke ONO (Tottori Üniversitesi)

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Betonarme Yapılar Çalışma Grubu öğretim üyelerinden ve aynı zamanda Japonya İnşaat Mühendisleri Odası (JSCE) – Türkiye Kolu Genel Sekreteri Doç. Dr. Beyza Taşkın ve Araş. Gör. Muzaffer Yazar’ın koordinasyonluğunda JSCE Deprem Mühendisliği Komitesi tarafından 9 farklı üniversite ve kurumda görevli 9 Japon bilim insanı 05.05.2023 tarihinde başlayan ve Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep ile Hatay illerini kapsayan beş günlük bir saha araştırması gerçekleştirmiştir.



Saha araştırmaları kapsamında inceleme yapılan illerde kamu kurum ve kuruluşları da ziyaret edilerek çeşitli kamu binaları ile içme suyu, atık su hatları, su ve enerji kaynaklarına ait işletmeler, karayolu ve demiryolu köprü ve viyadükleri ile hemzemin geçitlerde hasar tespitlerinde bulunulmuş ve vatandaşların da görüş ve izlenimleri değerlendirilmiştir. Sıvılaşmanın yoğun olduğu bölgelerden zemin örnekleri alınarak İTÜ Geoteknik Laboratuvarı’nda deneyleri yapılmıştır. Japan Geological Survey’i temsilen araştırma ekibinde bulunan Dr. Yoshimi önderliğinde sahada microtremor ölçümleri ile Nagaoka Üniversitesi’nden Dr. Shiga’nın öncülüğünde drone çekimleri yapılmıştır.
Saha araştırmalarının tamamlanmasının ardından TÜBİTAK Türkiye - Japonya ortak araştırma projeleri çağrısı kapsamında İTÜ - Tsukuba Üniversitesi iş birliği ile proje önerisi sunulmuştur.



İTÜ İnşaat Fakültesi

ins-anasayfa

İnşaat Fakültesinin hedefi, sürekli gelişme yaklaşımı ile yürüttüğü ve uluslararası ölçekte de kabul gören öğretim, araştırma ve sanayiye yönelik hizmetlerindeki başarısı ile İTÜ'nün önde gelen fakültesi olmak ve Üniversitenin değerleri ve geleneğini ilke edinerek yürüttüğü politikaların takipçisi olmak, bu politikaları geliştirmek ve yenilemektir.


Bilgi birikimlerini mühendislik problemlerini çözmede ve tasarım yapmada etkin olarak kullanma yetisine sahip, çevreye, topluma ve etik değerlere karşı sorumluluklarının bütünüyle farkında olan çağdaş mühendisler yetiştirmek.


İleri teknolojiler ve çok disiplinli mühendislik alanlarında bilimsel ve uygulamalı araştırma yürütme becerisine sahip yüksek lisans ve doktora düzeyinde mühendisler yetiştirmek.