‘Deprem Sırasında Sıvılaşan Zeminlerde Yapı-Zemin Etkileşiminin Yapı Deformasyonlarına Etkileri’ İlk Defa İTÜ'de Hem Deneysel Hem de Sayısal Olarak Araştırılıyor.

by Ramazan Özgür İridere | Ara 13, 2023
‘Deprem Sırasında Sıvılaşan Zeminlerde Yapı-Zemin Etkileşiminin Yapı Deformasyonlarına Etkileri’ ilk defa İTÜ'de hem deneysel hem de sayısal olarak TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında araştırılıyor.

Proje Başlığı: Sıvılaşma Potansiyeli Bulunan Zeminlerde Yapı Tasarım Kriterlerinin Temel Tipinin Etkisini ve Yapı-Zemin Etkileşimini Dikkate Alarak Belirlenmesi
Proje Türü: TÜBİTAK 1001 - Deprem Özel Çağrısı
Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Esra Ece BAYAT

Özet: Çalışma ilgili türden zeminlerde yapılacak olan yapı tasarımlarında yapı-zemin etkileşiminin de hesaplara katılması gerektiğini temel tipine de bağlı olarak araştırmayı hedeflemektedir. Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş Deprem serilerinde de bu tür zeminlerde yapı performanslarının temel tiplerine bağlı olarak farklılık gösterdiği görülmüştür. Bu tür zeminlerde tasarlanan yapıların maruz kaldığı ivme veya deplasman hareketlerinin sıvılaşan zeminin etkisi ile belirlenerek temel tipine bağlı olarak belirlenmesini gerektiren bir tasarım kriterinin oluşturulması hedeflenmektedir. Bunun için hem sayısal hem de deneysel çalışmalar yürütülmektedir.
Sıvılaşan zeminde kinematik etkiler göz önünde bulundurularak temele ulaşacak olan ivmeler ve deformasyonlar farklı temel tipleri için (radye temel, sürekli (mütemadi) temel, kazıklı temel) hem yüzeysel hem de belli bir temel derinliği olması durumları göz önüne alınarak parametrik olarak sayısal analizlerle elde edilecektir. Bu ivme ve deformasyon kayıtları üst yapı eylemsizlik etkileşimi analizleri ile çözülerek yapıda oluşacak olan oturma ve dönmeler belirlenecektir.


İTÜ İnşaat Fakültesi

ins-anasayfa

İnşaat Fakültesinin hedefi, sürekli gelişme yaklaşımı ile yürüttüğü ve uluslararası ölçekte de kabul gören öğretim, araştırma ve sanayiye yönelik hizmetlerindeki başarısı ile İTÜ'nün önde gelen fakültesi olmak ve Üniversitenin değerleri ve geleneğini ilke edinerek yürüttüğü politikaların takipçisi olmak, bu politikaları geliştirmek ve yenilemektir.


Bilgi birikimlerini mühendislik problemlerini çözmede ve tasarım yapmada etkin olarak kullanma yetisine sahip, çevreye, topluma ve etik değerlere karşı sorumluluklarının bütünüyle farkında olan çağdaş mühendisler yetiştirmek.


İleri teknolojiler ve çok disiplinli mühendislik alanlarında bilimsel ve uygulamalı araştırma yürütme becerisine sahip yüksek lisans ve doktora düzeyinde mühendisler yetiştirmek.