Atıksu Arıtma Tesisi (AAT) Ulusal Tasarım Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi

by Tuğçe Akca Güler | Ara 11, 2024
Projenin Destekleyicisi: TC. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. H. Güçlü İnsel (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Araştırmacılar:
Prof. Dr. Emine ÇOKGÖR
Prof. Dr. Melike GÜREL
Prof.Dr. Elif PEHLİVANOĞLU
Doç. Dr. Didem GÜVEN
Doç. Dr. Gülsüm ZENGİN BALCI
Doç. Dr. Alpaslan EKDAL
Doç. Dr. Serdar DOĞRUEL
Doç.Dr. Alper SARIOĞLAN
Doç.Dr. Tuğçe KATİPOĞLU YAZAN
Dr. Gökşin ÖZYILDIZ
Çev. Y. Müh. Ali Tamer ÇETİNKAYA
Çev. Y. Müh. Beste KAYA
Çev. Y. Müh. Nergis DİLSİZOĞLU AKYOL

Ülkemizde yurtdışı kaynaklı proses tasarım kriterlerinin kullanılması sonucunda atıksu arıtma tesisleri hedeflenen performansı yerine getirememektedir. Bu proje kapsamında evsel/kentsel atıksu atıksu arıtma tesislerinde tasarım hatalarından kaynaklanan proses sorunlarının belirlenmesine yönelik mevcut durumun değerlendirilmesi ile birlikte, bölgesel bazda atıksu/aktif çamurun deneysel karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirilerek yerel koşullar ile uyumlu ulusal tasarım normlarının ve kriterlerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca proses simülatörleri ile proses hesaplarının kontrol edilebilmesi için metodoloji geliştirilerek fonksiyonel bir proses tasarım yazılımı geliştirilecektir. Gerçek tesis verileri kullanılarak atıksu arıtma tesislerinde  etkin organik madde ve enerji yönetimi ile birlikte tesislerin biyorafinerilere dönüştürülme potansiyeli değerlendirilecektir.

   

İTÜ İnşaat Fakültesi

ins-anasayfa

İnşaat Fakültesinin hedefi, sürekli gelişme yaklaşımı ile yürüttüğü ve uluslararası ölçekte de kabul gören öğretim, araştırma ve sanayiye yönelik hizmetlerindeki başarısı ile İTÜ'nün önde gelen fakültesi olmak ve Üniversitenin değerleri ve geleneğini ilke edinerek yürüttüğü politikaların takipçisi olmak, bu politikaları geliştirmek ve yenilemektir.


Bilgi birikimlerini mühendislik problemlerini çözmede ve tasarım yapmada etkin olarak kullanma yetisine sahip, çevreye, topluma ve etik değerlere karşı sorumluluklarının bütünüyle farkında olan çağdaş mühendisler yetiştirmek.


İleri teknolojiler ve çok disiplinli mühendislik alanlarında bilimsel ve uygulamalı araştırma yürütme becerisine sahip yüksek lisans ve doktora düzeyinde mühendisler yetiştirmek.