Projenin Destekleyicisi: Rusya Federasyonu Bilim ve Yükseköğretim Bakanlığı ve Rusya Tyumen Eyaleti Hükümeti, TerrArctic Mega Grant Projesi, 07.12.2020 No. 89-DON, 15.03.2024 No. 11/89-DON.
Proje Bilimsel Direktörü: Prof.Dr.Orhan İnce (İstanbul Teknik Üniversitesi)
Proje Yürütücüsü: Dr.Anrei Soromotin (Tümen Devlet Üniversitesi, Rusya)
Araştırmacılar:
Prof.Dr. Yakov Kuzyakov (University of Göttingen)
Dr.Anastasia Vasylchenko (Tümen Devlet Üniversitesi, Rusya)
Dr.Irina Kurganova (Tümen Devlet Üniversitesi, Rusya)
Dr.Vyacheslav Semyonov (Tümen Devlet Üniversitesi, Rusya)
Dr.Natalia Samokhina (Tümen Devlet Üniversitesi, Rusya)
Dr.Ekaterina Flimonenko (Tümen Devlet Üniversitesi, Rusya)
Ekaterina Arbuzova (Tümen Devlet Üniversitesi, Rusya)
Anna Gunina (Tümen Devlet Üniversitesi, Rusya)
Alina Kurasova (Tümen Devlet Üniversitesi, Rusya)
Maria Kulikova (Tümen Devlet Üniversitesi, Rusya)
TerrArctic Mega Grant Projesi, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek amacıyla Arctic bölgesinde sürdürülebilir arazi yönetimi uygulamaları geliştirmeye odaklanmaktadır. Bu disiplinler arası araştırma, doğal ve insan sistemleri arasındaki karmaşık etkileşimleri keşfetmeyi amaçlamakta olup, Arctic paydaşları arasında araştırma ve bilgi alışverişi fırsatlarını artırmayı hedeflemektedir. Proje, Batı Sibirya’daki topraklar ve bitki örtüsünde karbon döngüsünü aydınlatmayı amaçlamakta olup, elde edilen bilimsel sonuçlar, politika kararlarını bilgilendirecek, arazi kullanım planlamasını yönlendirecek, koruma çabalarına destek olacak ve Arctic ekolojisi ile çevresel yönetim üzerine bilimsel literatürün ilerlemesine katkı sağlayacaktır.
Bu doğrultuda belirlenen ana hedefler, küresel değişimler ışığında Arctic’te sürdürülebilir arazi kullanımını sağlamak, Batı Sibirya’daki karbon döngüsünü açıklamak ve zarar görmüş araziler için restorasyon yöntemleri geliştirmektir. Ayrıca, bilim insanları arasında, Sibirya ve küresel ölçekte iklim değişikliğinin neden olduğu ekolojik zorluklara çözüm üretmek amacıyla bağlantıları güçlendirmeyi, Arctic ekosistemlerinin sürdürülebilirliğini artıracak değerli veriler üretmeyi ve uluslararası işbirliğiyle iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini minimize etmeyi hedeflemekteyiz.